AB Svenska Bostäder började sitt systematiska arbete mot diskriminering och trakasserier på hösten 2006. Tidigare hade de gjort en jämställdhetsplan på det (då) traditionella sättet, men upplevde att de ville få ett bättre grepp om hur medarbetarna kände det istället för att, som tidigare, bara utgå från företagets önskan om hur de skulle vilja att situationen var.
Den första kartläggningen 2006 visade på en i huvudsak normal situation. Inget alarmerande, men inget att yvas över.
Planen för 2007-2009 gjordes i ordning och de åtgärder som hade bestämts startades upp.
Nästa kartläggning, 2010, visade en tydlig förbättring av nöjdheten hos medarbetarna.
Planen sammanställde en jämförande rapport där det visade sig att AB Svenska Bostäder 2006 hade startat från en nivå som väl överensstämde med andra verksamheter som kartlagts för första gången under samma period.
I det jämförande materialet för 2010 stod de verksamheter som kartlagts för första gången 2010 kvar på 2006 års nivå medan AB Svenska Bostäder hade flyttat fram sina positioner avsevärt.
Vid kartläggningen 2012 visade sig resultatet vara ytterligare förbättrat medan inget tydde på att detta var en allmän trend - de som kartlades första gången 2012 stod i stort sett kvar på 2006 års siffror.
Eva Landelius (t.v.) och Susanne Sigra Callemo, HR-chef för AB Svenska Bostäder
Eva Landelius, HR-specialist på AB Svenska Bostäder, som varit Planens kontaktperson genom åren var både överraskad - och inte. Å ena sidan uppfattade hon en tydlig förbättring men å andra sidan tyckte hon inte att de lagt ned väldigt mycket kraft på arbetet för en jämställd organisation fri från diskriminering och trakasserier; "Vi har ju egentligen bara genomfört de åtgärder som vi bestämde i planen".
Precis! Men AB Svenska Bostäder hade genomfört åtgärder som genom kartläggningen visade sig behövas och hade dessutom kunnat följa utvecklingen, kartläggning för kartläggning, för dessa frågor.
Vid senaste kartläggningen, 2015, var resultatet än en gång bland de bästa som någon kartlagd verksamhet haft.